familen fra Nørre Snede

mor Birgit Anne Grethe Krístensen`s familie Mortensen

Niels Jensen Lillegaard Mortensen familie side

Niels Jensen Lillegaard Mortensen og Anine Pedersen`sølvbryllup den 4-7-1955 i Nørre Snede

Oldefar Niels Jensen Lillegaard Mortensen blev født i Sivebæk, simmingtoft. den 16-6-1886 af Peder kristian Mortensen og hustru Nielsine Nielsen. han blev gift den 9-10-1909 i Ikast kirke med Mette Marie johanne Kristensen født den 3 juni 1888 i Fonnesbæk datter af Laurits Anton Kristensen og hustru Karen Marie Markussen fra Fonnesbæk Ikast sogn. de fik 7 børn sammen hvor de 4 overlevede konfirmations alderen, bedstemor karen Marie Kirstine kaldet Marie var nr 2.

Oldefar Niels kom til Nørhoved i 1889 hvor han købte en ejendom/gård matrikel nr 2d der førte han sin brud og hvor alle børnene er født. de havde ikke mange penge og levede af den magre jord. de havde nogle få husdyr som de også ernærede sig af. de lagde 2 børn i graven. først Laurits som var 5 år da han døde af TB i 1921på ST Josef hospital i Horsens og derefter datteren Laura der blev 1 år hun døde i 1923 og Petrea som var 10 år da hun døde i 1924 der står ikke i kirkebogen hvad hun døde af. I 1926 døde Mette Marie johanne på sygehuset i Brædstrup der står ikke hvad hun døde af. Niels Fik en husbestyrerinde som var naboens datter Amine, i folketælling 1930 er hun der som husbestyrinde.

 

Niels giftede sig igen i 1930 med naboens datter Amine Kirstine Pedersen født 14-12-1899, der er en fortælling i famillien omkring Niels og Amine. Da niels`s kone døde kom Amine i huset som husbestyrinde og for at passe børnene, de bliver glade for hinanden, da Amine`s bror finder ud af det, tilbyder han Niels Amine samt en klæggelig medgift, for så var han da sikker på at hun ikke flyttede tilbage til ham, Niels fik 10000 kr og Amine. Amine er da på det tidspunkt 31 år og til trods for at hun stadig er i den fødedygtige alder fik de ingen børn sammen. Der er også en anden version af historien og den er at Niels blev tilbudt pengene og Amine da han var ved at gå fallit tog han imod begge dele. men jeg fortrækker at tro på den første, da han ifølge folketællingen 1916 havde en formue på 2000 kr og det var mange penge dengang.

De solgte gården og flyttede ind i Nørre Snede by.

 

Oldefar Niels lærte jeg aldrig at kende da han døde den 4 juni 1962 hvor jeg er født den 27-11-1962.

min mor har fortalt en dejlig historier omkring sin bedstefar. at han var altid glad når hun besøgte ham, det var også dem hun Cyklede ud til når livet blev for svært i Silkeborg, så kunne hun altid finde trøst hos sin bedstefar Niels og bedstemor Amine. at han blev glad da hun fortalte at hun ventede mig, jeg har et billed hvor mor og far besøgte dem på mc, det var vist den dag hun fortalte at hun var gravid.

 

min far Poul Erik har fortalt, at dengang Niels døde og skulle begraves og han skulle med, han ville køre på sin mc BSA Golden flash, Bedstefar Anton Kristensen fra Silkeborg skulle kører med sin Datter jonna og hendes mand Kurt og 2 børn Yvonne og johnny, samt mor,. far ankom til kirken i Nørre Snede og gik ind i kirken, Jonna,Kurt og børn,Bedstefar og mor var ikke kommet, begravelsen startede og da de skulle bære oldefar Niels ud af kirken , stod Bedstefar,mor,Jonna,Kurt og børn udenfor på kirkegården. Bedstefar Anton var så gal over de var kommet for sent, at han gik bandene rundt og gentog, jeg skulle være kørt med Poul Erik på mcen, jeg skulle være kørt med Poul Erik så var jeg da kommet til tiden.

 

Amine har jeg kendt og hende husker jeg, da jeg var 5 år da hun døde.

hun havde den mani med at skrive til familiemedllemer hvornår hun ankom og skulle hentes på den nærmeste tog/rutebil station, hvis det ikke passede familien at hun ankom skulle de være hurtig ude med afbud. eller blev hun hos dem i flere uger af gangen. hun besøgte tit mor og far. jeg kan huske hun var på besøg da vi boede i Glarbo hos Familie Steffansen. det er mest duften jeg kan huske, hun duftede af møl kugler og ældre dame der kun vaskede sig i etager uden brug af sæbe og parafume. jeg kan også huske jeg kunne lide hende specielt at sidde ved hende, blød og dejlig var hun.

 

Amine døde den 22-1-1968 på Brædstrup sygehus og blev begravet den 27-1-1968 på Nørre Snede kirkegård.

 

Der bor efterkommere af Niels og Mette Marie i Nørre Snede området, deres søn Vagner Mortensen blev i området og blev gift med Gudrun A. Høgh Christensen og de fik børnene Anna johanne Høgh Mortensen og Ella Kirstine Høgh Mortensen.

 

 

 

 

Copyright © All Rights Reserved Fie Lindenstrøm E-Mail: fie@lindenstrom.dk