Familien Pedersen fra voerladegaard

Familien fra Voerladegaard

oldemor Johanne Pedersen og Oldefar Jens Anton Jensen

Slægshistorie Fra Voerladegaard

Den 26-10-1917 i Voerladegaard kirke blev mine Oldeforældre Jens Anton Jensen og Johanne Pedersen på min fars side gift.

Jens Anton Jensen var født i Mesing den 24-9-1889 af Forældrene Anders Jensen og Petrea Marie Nielsen Sandberg og Johanne Pedersen den 26-2-1896 af ugifte Kirsten Pedersen Faderen ukendt.

Jeg har aldrig Kendt min oldefar han døde i 1960 2 år før jeg blev født, men Oldemor Har jeg Kendt og elsket, hun var en vidunderlig oldemor og min far kaldte hende for mutter, det er min oldemor og Hendes datter Else Jensen min bedstemor der er skyld i at Jeg interesserer mig for slægtsforskning. De 2 damer var et par pragtfulde livstykker de Havde meget let til smil, Selv om livet ikke Havde Været let for dem.

Oldemor blev født som uægte, uægtebarn som der står i kirkebogen, med en fader som var ukendt, men som så Mange Andre Dengang Vidste familien godt hvem Faderen var, Desværre har jeg ikke et efternavn på ham men et fornavn Akademius, han skulle værer død på Hansted hospital af Tuberkulose

Jeg har prøvet på Finde ham der, men, det er Desværre mislykkes, sa det er nok en blind ende, jeg har et billede af ham, men er ikke sikker på det er ham.

Min Oldemor har Så VIDT jeg kan Huske aldrig snakket om ham, men bedstemor Havde for det er fra hende jeg har Navnet på ham. men, det er Desværre Sådan med overleveringer de bliver bedre og Bedre som åerne går og sommetider husker man forkert, det kan udmærket Værer Tilfældet med min bedstemor. min bedstemor skrev Dagbøger og de er væk, der ingen der har set dem siden ca. 2 år før hun døde, der er Nogle der mener det var dem min bedstefar brændte Omme i Skanderborg før de flyttede til Østbirk, men væk er de.

Kirsten Pedersen

som sagt blev min oldemor født uden for ægteskab den 26-2-1896 i Højlund ved Voerladegaard, min tipoldemor Hed Kirsten Pedersen og var datter af Snedker Niels Pedersen og Kirstine Christensdatter, hun blev født på Naldal Mark I Underup sogn den 6-8 -- 1868 og døbt i Underup kirke den 11-10-1868. den 1-4-1874 flyttede familien til Voerladegaard sogn, Hvor Niels Havde fået arbejde på Kloster Mølle samt han lavede Forskelligt Snedker arbejde, det kan man se ud fra Folketællingen 1880 i Voerladegaard Hvor han står som snedker og fabriksarbejder. Den 1-10-1882 blev Kirsten konfirmeret i Voerladegaard kirke. Folketællingen for Voerladegaard sogn i 1890 er hun ikke. Den 26-2-1896 føder hun en pige Johanne Pedersen da er hun 28 år gl., Hun bor Sammen med sine forældre, i kirkebogen står der" Ugift Kirsten Pedersen 27 aar af Kloster Mølle (ingen far) fadder: Skrædderkone Johanne Pedersen af Ry.pige Barbera Mortensen i Vissing Kloster,Møllebygger Peder Pedersen af Højlund,Ungkarl Andreas Smidt af dørup Skov, Ungkarl Peder Kristiansen af Vissing Kloster.Anmærkning: moderens Skudsmaalbog udviser,at hun 10 måneders dagen før sin nedkomst har haft fast ophold i Voerladegaard sogn" .Så Faderen må man Regne med også har opholdt sig i Voerladegaard sogn omkring det Tidspunkt, da der ikke er Folketælling i 1895 i Voerladegaard, kan jeg ikke Finde Nogle ved navn akademinus eller noget der bare ligner. Fadder ved Johanne Pedersen`s dåb er: Skrædderkone Johanne Pedersen i Ry og pige Barbara Mortensen i Vissing Kloster samt Møllebygger Peder Pedersen (Kirstens bror) og ungkarl Andres Smidt i Dørup Skov samt Peder Kristiansen i Vissing Kloster.

Den 1-8 - 1899 føder Kirsten en dreng Marius Pedersen også uden for ægteskab i Kirkebogen står der: Ugift Kvinde Kirsten Pedersen, boende ved Kloster Mølle og udlagt barnefader Fabriksarbejder Hans Andersen i Kloster Mølle, han er døbt den 3. september I Voerladegaard Kirke og Gudmoder husmand Niklas Pedersens hustru af Højlund (Kirstens Bror og Svigerinde), husmand Peder Pedersen og sammes hustru af Højlund (Kirstens bror og svigerinde), fabriksarbejder Rasmus Mortensen af Kloster Mølle og fabriksarbejder Niels Jensen af Kloster Mølle. Anmærkning: Moderen opholdt sig timånedersdagen ved Kloster Mølle i Voerladegaard sogn.

I FT 1901 for Voerladegaard sogn, oplyses der hvornår familien Pedersen kommer til Voerladegaard sogn og hvorfra.

Skanderborg amt,Tyrsting Herred,Voerladegaard sogn Kloster mølle matr no 9b ejerens navn F.Bodenhoff, no 1

Niels Peder Pedersen f 23/2 1841 i Sindbjerg sogn Vejle amt ankommet til sognet 1873 sidste bopæl før tilflytningen, baureds Mølle, Huusfader, snedkermester. Hvor mange levende børn i ægteskabet: 3. anden anmærkning 29. Kirstine Pedersen født den 6/2 1829 i Ringkøbing ankommetsognet Do Hosmoder. Kirsten Pedersen født den 6/8 1869 i Underup sogn do do barn. Marius Pedersen født den 1/8 1899 i Voerladegaard sogn do. Johanne Pedersen fødten 26/2 1897 i voerladegaard sogn do.

I FT 1906 bor Kirsten og børnene stadig sammen med hendes far, moderen døde den 4/6 1905

I FT 1916 bor Kirsten i Voerladegaard sogn Højlund matr 9f,2 alene hun ernærer sig ved rengøring,Vasketøj og andet.

I FT 8-11-1924 bor Kirsten på matr 9f i højlund Voerladegaard sogn sammen med sønnen Marius som er arbejdsmand.

Kirsten Pedersen har født 2 børn født udenfor ægteskab Johanne og Marius, Kirsten bor i Folketællingen for 1901 Sammen med sine forældre og 2 børn på Matrikel nr. 9b Voerladegaard sogn i Folketælling 1906 bor hun Sammen med sin far Snedkermester Niels Pedersen der blev enkemand i 1905 og børnene Johanne og Marius i Kloster Mølle no. 10 Hvor hun er husbestyrerinde. I Folketællingen 1916 bor hun på Matrikel 9 fi Højlund Voerladegaard Sogn og i Folketællingen 1925 bor hun på Samme adresse. Kirsten dør den 16-12-1929 på Brædstrup Sygehus og Bliver begravet på Voerladegaard kirkegård den 21-12-1929. Hun blev 61 år gl.

Johanne Pedersen

Min oldemor Johanne Pedersen født den 26-2-1896 i Kloster Mølle blev konfirmeret den 10-4-1910 i Voerladegaard kirke, efter hvad min far fortæller har hun Arbejdet på Kloster Mølle i sine unge dage, der skulle hun Havde mødt oldefar Jens Anton Jensen som også arbejde der, Anton som han blev kaldt kom fra Mesing sogn Hvor han blev født den 24-9-1889 og døbt den 8 / 12 1889 Han var søn af Anders Jensen og Petrea Marie Nielsen Sandberg.

Johanne og Anton blev gift den 26-10-1917 i Voerladegaard kirke forlover, var : Chr P Christensen Kalshryl her i Højlund og Christen Jensen arbejdsmand i Mjesing.

 

Jens Anton Jensen

oldefar blev som sagt født i Mjesing sogn den 24-9-1889 som søn af Anders Jensen og Petrea Marie Nielsen Sandberg fadder ved hans dåb var Husmand Søren Nielsen Sandbergs kone Marie Frederiksen ( Petreas brors kone) Husmand Laurs Jensens kone Ane Jensine jensen (fars brors kone) Niels Sørensen Sandberg (morfar) af Jeksen, Ungkarl Rasmus Peter Sandberg af Hørning (mors bror),Ungkarl Martin Jensen af Mjesing (fars bror). Hans Far Anders Jensen blev gift 3 gange og fik 9 børn hvor de 5 overlevede konfirmations alderen 4 drenge 1 pige.

oldefar er fra det 3 ægteskab. den del af familien skriver jeg om andet steds, da dette handler om familiens tid i Glarbo og GL Rye.

Familien Jensen.

oldefar og Oldemor flyttede en del rundt i de første år af deres ægteskab, det kan man se ud fra at deres børn er født forskellige steder. Petrea i voerladegaard, Villy i Illerup Dover sogn, Svend Åge i Additnæs,Sønder Vissing sogn, da Bedstemor blev født var de flyttet til Glarbo hvor også Vagn Blev født, der boede de i mange år i det lille stenhus på Melbjergvej der er min far Poul Erik Nielsen født samt flere af deres børnebørn .

I Folketællingerne 1925 boede de i MATR 17G-17F -17? NO 10 i Glarbo på adressen er følgene personer.

Jens Anton Jensen født 24-9-1889 i Mjesing sogn, Johanne Jensen født 26-2-1896 i Voerladegaard sogn, Petrea Marie Jensen født 30-3-1918 i Voerladegaard sogn,Villy Jensen født 19-5-1920 i Voerladegaard sogn,Svend aage Jensen født 8-12-1921 i Voerladegaard sogn, Else Jensen født den 24-9-1923 i Rye sogn, Dreng udøbt født den 18-9-1925 i Rye sogn. I FT 1925 står der at flere af deres børn er født i Voerladegaard sogn, men det er de ikke.

 

Glarbo

Oldefar og oldemor boede på Melbjergvej i stenhuset, de havde en stor vennekreds, det kan jeg bla se af alle de lejlighedssange som jeg har været så heldig at arve/redde da min bedsteforældre døde. der er også malet minimum 2 malerier af huset som min far Poul Erik Nielsen og jeg har. der er også en del billeder af huset, da der var flere i familien der tog billeder selv om det var dyrt dengang. Oldefar arbejde ved Landbruget og i skoven bla for Gunner Larsen af Højkol, der er en sang der blevet lavet til Gunner og hans kone til deres sølvbryllup, hvor de driller ham med hans arbejde som minister under krigen. Bedstemor Else har skrevet den, hun skrev en del sange både til familie og venner. Det jeg ved om oldefar er noget min far Poul Erik Nielsen har fortalt. Oldefar et rart menneske som kunne med de fleste mennesker, han tog sig af sin familie, min far Poul Erik boede hos dem mens hans mor Else jensen arbejde forskellige steder. far kalde dem for Fatter og mutter og det gør han stadig når han taler om dem. Oldefar og oldemor havde ikke mange penge da børnene var små og derfor havde oldemor sommetider arbejde og hun holdt høns, kyllinger som hun solgte til familien og venner og bekendte. jeg har et et brev fra et familiemedlem der bestiller 10 hanekyllinger hvis de forfindes. det er lidt sjovt at sidde og læse de postkort og breve som venner og familien har skrevet til oldemor og oldefar det giver et billed af hvor stor deres omgangskreds er/var. Selv familien fra Mjesing forspørger om de er hjemme en bestemt dato, for så vil de komme og besøge dem, og det var da noget af en tur dengang i 1930-40erne. Den 1 april 1929 var de begge to fadder ved Peter Olav Steffansens dåb i GL Rye kirke, det er faktisk lidt sjovt for jeg har boet hos Peter og Gunhild Steffansen sammen med min mor og far og søster og min lillebror er født hos dem, det er ikke er mindre sjovt/forunderligt er at Peter Steffansen er i familie med min mor Birgit Anne Grethe født Kristensen kaldet Gitte. mærkeligt som tingene sommetider hænger sammen.

 

Under 2 verdens krig skulle folk have identitetskort som de kunne vise Tyskerne og jeg har været så heldig at have deres. legitimationskort: for sikkerhedsområdet i Jylland, 2-2-1941, Ry Kommunes Folkeregister PR Ry.

Oldefar har været med til at anlægge GL Rye flyveplads sammen med sønnerne. Oldefar og oldemor havde sølvbryllup den 26-10-1940 og der er blevet skrevet en sang til dem.

 

melo.:dernede i dalen

jeg herved beder eder

at synge denne sang

til Ære for anton Jensen

den gæve Danemand

og også for hans Johanne

som været har hans viv

i Femogtyve aar af hendes liv

 

i dag for femogtyve i giftede jer glad

og siden har i fulgtes

i sorg pg glæde ad

alt var vel ikke altid

som i jer havde drømt

men aldrig modet svigted

humøret bort var rømt

 

i venner har i tiden

jo fået mange af

og mange jer vil mindes

på denne glædens dag

og dem der er her tilstede

jeg tror de gør som jeg

jeg ønsker jer al lykke

på jeres fremtidsvej

 

jeg ønsker jer al lykke om

alderen atminde til

jeg tror at freden følger

entre navn selv han vil

jeg altid ønsker freden

må følge dette par

og de må ha tilbage saa

mange glædensdag

 

--------------------

en taknemelig.

 

 

 

 

Johanne og Anton Jensen i GL Rye

I ca 1957 købte Oldemor-Oldefar huset på Nyvej 19 i GL Rye ifølge tingbogen gav de 15000 kr for det. der boede de sammen indtil Oldefar døde den 26-3-1961. Oldefar og oldemor havde en stor have, hvor de dyrkede grønsager,frugt,bær. Oldemor lagrede også ost på gammeldags maner, hvad flere af de mandlige familiemedlemmer godt kunne lide.(men ikke deres koner den lugtede skrækkeligt) hun pakkede osten ind og gravede den i haven så kunne den ligge der så fint og lagre. Far fik engang en med hjem og han lagde den i begagerummet i bilen, han glemte alt om den indtil mor skulle ud at køre der var en skrækkelig stank i bilen. hun lavede også selv forskellige likør specielt den af pebermynte var hun berømt for, jeg har selv smagt den uha den var god. Huset i GL Rye var et fint hus da de købte det i 1957 og de var gode til at veligeholde det. Oldemor blev boende i huset efter oldefar døde og vi besøgte hende tit derinde Oldemor var et dejligt og omsorgsfuldt menneske og dejlig rund/blød at sidde ved. der var altid noget at lave i haven mange spændene steder at lege og næsten ubegrænset tid til os. Oldemor passede os sommetider da vi var små, hun havde gemt en af mine sutter, og den skulle jeg have hvergang jeg kom der ind, indtil jeg var en 4-5 år, så havde den lagt så lang tid der var kommet hår på den også røg den ud. det er en skam jeg ikke lærte hende at kende som voksen, men set med mine barne øjne var hun vidundelig, men det tror jeg alle børn syntes om deres oldeforældre og bedsteforældre, da de havde tid til os og vi blev forkælet. jeg tror også at jeg og mine søskende blev specielt forkælet af oldemor da far jo har boet hos dem det meste af sin barndom og ungdom, der var altid husrum og hjerterum hos oldemor.

 

Anton og johannes Ælste Datter

 

Petrea blev gift med Jørgen Birke Schmidt og fik Leif og Inga. Leif er gift først Med Gunvor og sener med Bente han har 4 børn 3 drenge og 1 pige

Inga er gift med Erik

 

Villy Blev gift med Anna og har 3 børn de blev skilt Villy Boede en overgang ved Flyvepladsen og senere havde han købt hus i Glarbo, i det hus boede vi en overgang, han bode selv inde ved skoven lige før GL Rye i en lejet ejendom. han døde på Søkilde plejehjem i 1988. han blev ikke gift igen efter Anne var rejst til Sjælland.

 

Svend Aage blev aldrig gift. han flyttede til Irland sammen med familien Gunner Larsen da de rejste der over. Svend kom tilbage til Danmark sammen med sin røde folkevogn Bobbel der havde rat i højre side, det så skæg ud når han kom kørende med oldemor for det så ud som om det var hende der kørte og hun kunne knap se ud over instrumentbrættet, så folk kikkede noget. da Gunner Larsen døde flyttede hans enke tilbage til Højkol og Svend arbejde for hende indtil ca 1998 han hjalp hende med forfaldent arbejde i den sidste tid og var med til at flytte en masse bøger som præsten i GL Rye skulle have til loppemarked, Svend fik lov til at tage dem han selv ville have der iblandt Danske Slotte og Herregårde i 4 bind. da jeg blev 30 år spurte han mig hvad jeg ønskede mig og jeg sagde de 4 bind. Da Svend passede utroligt godt på sine penge kunne han da se han sparede at købe gave til mig og og jeg var så heldig at få dem af ham i 30 års fødselsdagsgave og jeg har dem stadig og jeg er stadig meget glad for dem. Hver gang jeg ser på dem tænker jeg på ham med taknemmelighed.Svend gik meget op i rododendon og han lavede selv stiklinger af dem , hans have var også fyldt med dem og det så flot ud når de blomsterede, han stod også for haven på Højkol og han var stolt af Højkols have og sin egen have. i hans sidste tid kunne han desværre ikke holde den og den groede til desværre.

 

Else som er min bedstemor fik far uden for ægteskab i 1943 med en mand hun arbejde sammen med, på en gård ved Højlund ved Voerladegaard. hun blev gift i 1948 med Peter og de fik 2 børn sammen Tove i 1950 og Ejnar i 1956 i starten boede i Glarbo på en gård som ligger op af den vej som Peter Steffansen boede på der er Tove og Ejnar født. de flyttede til Stilling i 1957-58 på gl Århusvej 57 der boede de i en del år men flyttede til Skanderborg og Sener til Østbirk og derefter tilbage til Skanderborg på syghusvej hvor de boede til sammen til bedstemor døde og sener bedstefar også.

 

Vagn blev gift med Kirsten og de fik 2 børn Ole og Birthe de er født i GL Rye sogn begge to tror jeg, Ole er helt sikkert. de flyttede senere til Fruering hvor Vang døde i 1980.

 

Ifølge tingbogen er der en skifteretsattest den 3/3 1967 for Johanne Jensen og den 7/9 1973 køber onkel Svend Aage Jensen huset af hende for 60000 kr og den 8/2 får han det endelige skøde på huset.

 

 

Copyright © All Rights Reserved Fie Lindenstrøm E-Mail: fie@lindenstrom.dk